Użytkownik Hasło
darmowe forum mp3 warez
Strona GłównaSzukajRejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Sposób na szkołę?
Autor Wiadomość
Gosia 

Wysłany: 1 Luty 2009, 22:50   Sposób na szkołę?

Małe karteczki, zapisane mikroskopijnymi literkami ukryte gdziekolwiek, w piórniku, kieszeni, rękawie… Z czym to się kojarzy? Tak, będzie o ściąganiu. Każdy chyba wie, czym jest ściąganie i pewnie każdemu kiedyś zdarzyło się pomagać sobie podczas karkówki, sprawdzianu, klasówki.

Zacznijmy od tego, czemu uczniowie decydują się ściągać. Jedni pomagają sobie tylko, gdy są w krytycznej sytuacji i po prostu nie zdążyli się nauczyć, a bardzo zależy im na dobrej ocenie. Jednak to grupa dość mała. Większą część stanowią osoby, którym uczyć się zwyczajnie nie chce. Ich specjalnością jest kombinowanie i szukanie coraz to nowszych i lepszych sposobów na „podpowiedzenie” sobie w czasie klasówki. Osoby te oczywiście nie mają szans, gdy nauczyciel zorganizuje klasie niezapowiedziany sprawdzian. Grupę nielicznych stanowią osoby, które nigdy nie ściągają. Należą do niej tzw. kujony oraz osoby, które ściągać nie potrafią.

Oczywiście sposobów ściągania jest bardzo wiele. Pisanie najważniejszych informacji na małej karteczce to sposób stary, mimo tego uczniowie często go stosują. Bo karteczkę można na przykład zjeść, gdy nauczyciel zacznie coś podejrzewać. Znane są też metody ściągania z telefonu, przecież można zapisać sobie wszystko w formie SMS’a. Do tego dochodzą jeszcze długopisy, z których wysuwa się pokaźna kartka do zapisania potrzebnymi wzorami, datami. Albo np. specjalny marker ze światłem UV. Napisana na kartce ściąga jest całkowicie niewidoczna, zobaczyć ją można tylko świecąc latarką z długopisu. Jeśli nauczyciel pozwala podczas sprawdzianu trzymać na ławce zeszyty czy książki na okładkach można napisać wszystko, co potrzebne.

Warto zastanowić się, co dobrego jest w ściąganiu. Oprócz tego, że teoretycznie nie trzeba się uczyć i można dostać dobrą ocenę jest jedna dobra strona. Mianowicie podczas przepisywania partii materiału chcąc czy też nie chcąc zapamiętujemy to, co piszemy. I to chyba jedyny powód, dla którego powinniśmy robić ściągi. A złe strony? Nie uczymy się, bo z przyzwyczajenia robimy ściągi. Skoro można zwalać to po co się wysilać i „tracić czas”? Warto uświadomić sobie, że nie zawsze da się pomóc sobie karteczką. Wiedza, której się solidnie nauczymy będzie towarzyszyć nam bardzo długo. A braki w edukacji spowodowane właśnie ściąganiem bardzo szybko wyjdą na jaw.

Czy ściąganie jest problemem polskich szkół? Okazuje się, że tak. Nauczycielom trudno z tym walczyć, ze względu na coraz bardziej wyszukane metody stosowane przez uczniów. Sami uczniowie twierdzą, że to nic złego. Co gorsza zaczynają coraz wcześniej.

Co zrobić, by zachęcić uczniów do rzetelnej nauki?

Goś.

buffon44 
Ave Juventus

Wysłany: 1 Luty 2009, 23:01   

Całe życie ściągam i dawno nie było sprawdzianu, na którym bym nie miał ściągi. U nas na fizyce to nawet nie trzeba ściągi pisać tylko po prostu zeszyt na ławkę położyć i czytać wszystko bo gościu jest taki trochę ekhm...
Gosia napisał/a:
Większą część stanowią osoby, którym uczyć się zwyczajnie nie chce. Ich specjalnością jest kombinowanie i szukanie coraz to nowszych i lepszych sposobów na „podpowiedzenie” sobie w czasie klasówki.

To jest zdanie opisujące mnie co do joty ;p U mnie nauka przed spr wygląda tak: 20 minut na sporządzenie profesjonalnej ściągi w Wordzie, 2 minuty uczenie się a reszta dnia na kompie i ping pongu :D

xD

SamiNiemi 
15 (5-0-0) !

Wysłany: 1 Luty 2009, 23:07   

Gosia napisał/a:
Bo karteczkę można na przykład zjeść, gdy nauczyciel zacznie coś podejrzewać.

:lol:

Gosia napisał/a:
Zacznijmy od tego, czemu uczniowie decydują się ściągać.

No więc jak to jest u mnie ;P W gimnazjum ściąganie było codziennością ;) Kombinowanie na każdym kroku, unikanie etc... Popularne były też tzw. "konsultacje" xD gdzie np. pisaliśmy sprawdzian we dwoje, zamienialiśmy się kartkami itp... Teraz ściąg używam na przedmiotach, z których się nie uczę (tj. biologia, historia) i robię to po to, żeby jakoś mieć to 2,3 nie przemęczając się ;] Na przedmioty, na których mi zależy staram się być zawsze przygotowany i nie potrzebuję żadnych pomocy ;)

Gosia napisał/a:
Oczywiście sposobów ściągania jest bardzo wiele

Karteczka w piórniku, otwarty zeszyt, książka - najzwyklejsze... ;P

Gosia napisał/a:
Goś.

Moja Siostra... =]

Nim w obraz doprawdy nad wyraz spójny. Przedrze się lęk odejmując mu treści.
Ostatnio zmieniony przez SamiNiemi 1 Luty 2009, 23:08, w całości zmieniany 1 raz  

Filus16 

Wysłany: 8 Luty 2009, 09:56   

najlepiej sie uczyć a nie ściągać :p

misza 

Wysłany: 9 Luty 2009, 10:22   

Całe liceum tylko na ściagach :P

Lidka120589 
Trzymam kredens ;]

Wysłany: 9 Luty 2009, 12:31   

Ja po raz pierwszy ściągałam w 3 klasie Liceum i wyszło na to, że zostałam złapana. Psor uznał, że "Nie ma pani wprawy w tej czynności" :lol:

http://www.jungle.com.pl/...ref=Lidka120589

Chmaju 
Miszczu

Wysłany: 11 Luty 2009, 12:17   

:D :D Ostatnio na allegro pojawiły się ciekawe długopisy :) Ja podobnie do SamiNiemi, ściągam tylko na tych przedmiotach na których mi nie zależy w przyszłości ( więc pozostaje matma i angielski xD ).

olkaa456 

Wysłany: 21 Luty 2009, 00:19   

Ja sciągam pisząc na okładce zeszytu przed lekcją to z czego bede pisac i później podczas sprawdzianu zeszyt leży na ławce i wszystko spisuje :lol: :welcome: witam wszystkim uczestnikow tego fajnego forum

koper26 

Wysłany: 3 Marzec 2009, 08:20   

Prawda jest taka że pisanie w grupie jest najlepsze ;]

Gosia 

Wysłany: 4 Marzec 2009, 20:47   

Cytat:
Prawda jest taka że pisanie w grupie jest najlepsze ;]

Jeśli się nie umie :D
Bo gdy się umie to po co dzielić się swoją cenną wiedzą? xD

Lidka120589 
Trzymam kredens ;]

Wysłany: 15 Sierpień 2009, 11:47   

A po to żeby inni kiedyś nie powiedzieli: "Ty nie dałeś mi spisać zadania, to ja teraz też Ci nie dam!":))

http://www.jungle.com.pl/...ref=Lidka120589

MarDeb 

Wysłany: 21 Sierpień 2009, 22:44   

Na Oxfordzie i Yale po złapaniu na ściąganiu można juz tylko zabrać papiery z dziekanaktu.

Hubertxd 

Wysłany: 31 Sierpień 2009, 13:02   

ja zrobiłem ściąge w ping-pongu, a przy okazji pinpong po sklejeniu był bombą dymną :)

MarDeb 

Wysłany: 1 Wrzesień 2009, 22:18   

Kiedyś nył też profesor na uczelni w Nowym Sączy, który chciał robić to samo (tzn. wywalać) ale wszyscy się dziwili co z nim nie tak. A on tylko przyjechał z Zachodu.

Odpowiedz do tematu